Milloin rapukausi alkaa Suomessa?

Suomalainen rapukausi alkaa vuosittain heinäkuun loppupuolella ja on monille tärkeä kesäperinne. Rapukauden virallinen aloitusajankohta on perinteisesti heinäkuun 21. päivä kello 12, jolloin ravustuskausi avataan ja herkulliset ravut pääsevät ruokapöytiin. Rapukausi jatkuu tyypillisesti lokakuun loppuun asti, joten kesän ja alkusyksyn aikana on runsaasti mahdollisuuksia nauttia näistä herkuista. Alueelliset erot säädöksissä voivat vaikuttaa tarkkaan aloituspäivään, joten paikallisten määräysten tarkistaminen on suositeltavaa.

Milloin rapukausi alkaa Suomessa?

Rapukausi käynnistyy Suomessa virallisesti heinäkuun 21. päivänä kello 12. Tämä päivämäärä on perinteinen ravustuksen aloitusajankohta, joka juontaa juurensa pitkästä suomalaisesta kalastusperinteestä. Silloin päättyy rapujen kutuaikaan liittyvä rauhoituskausi, ja ravustus tulee jälleen sallituksi. Suomen eri alueilla voi olla pieniä eroja säännöissä, sillä paikalliset ELY-keskukset voivat asettaa tarkempia alueellisia määräyksiä koskien ravustuksen ajankohtaa vesistöjen ja rapukantojen suojelemiseksi.

Monet ravintolat, mukaan lukien merellisistä antimista tunnettu Merimakasiini, alkavat tarjoilla rapuja pian kauden avautumisen jälkeen. Esimerkiksi Merimakasiini aloittaa oman rapukautensa 24. heinäkuuta 2025, jolloin asiakkaat pääsevät nauttimaan tuoreista kotimaisista täpläravuista.

Kuinka pitkään rapukausi kestää?

Rapukausi kestää Suomessa heinäkuun 21. päivästä lokakuun loppuun asti. Tämä noin kolmen kuukauden ajanjakso on ravustuksen kulta-aikaa, jolloin rapuja saa pyytää ja myydä laillisesti. Kauden pituus on suunniteltu siten, että se mahdollistaa ravustuksen ravuille suotuisimpana aikana, mutta suojelee rapukantoja niiden lisääntymisaikana.

Rapujen rauhoitusaikoja noudatetaan rapukantojen kestävän kehityksen turvaamiseksi. Marraskuusta seuraavan vuoden heinäkuuhun ulottuva rauhoituskausi antaa rapukannoille aikaa toipua ja lisääntyä rauhassa. Näin varmistetaan, että rapukanta säilyy elinvoimaisena myös tulevina vuosina. Ravustuksen säännöstely on erityisen tärkeää Suomessa, missä rapurutto on historiallisesti aiheuttanut merkittäviä vahinkoja kotimaisille rapukannoille.

Mitkä lajit ovat yleisimpiä ruokarapuja Suomessa?

Suomen vesistöissä esiintyy pääasiassa kahta rapulajia: jokirapu (Astacus astacus) ja täplärapu (Pacifastacus leniusculus). Jokirapu on Suomen alkuperäinen rapulaji, joka on sopeutunut erinomaisesti suomalaisiin vesistöihin. Se on kooltaan hieman pienempi kuin täplärapu ja väriltään usein tummemman ruskea. Täplärapu puolestaan on Pohjois-Amerikasta Suomeen tuotu vieraslaji, joka tunnistetaan saksien tyvessä olevasta vaaleasta täplästä.

Rapuruton vaikutus suomalaisiin rapukantoihin on ollut merkittävä. 1800-luvun lopulla Suomeen saapunut rapurutto tuhosi suurimman osan maamme alkuperäisistä jokirapukannoista. Täplärapuja alettiin istuttaa Suomen vesiin 1960-luvulla, koska ne kestävät rapuruttoa jokirapua paremmin. Nykyään täplärapu on yleisempi ruokarapu Suomessa, ja sitä tarjoillaan useimmissa ravintoloissa, kuten Merimakasiinissa, jossa voit nauttia kotimaisista täpläravuista sesongin aikana.

Mitä lupia tarvitsen ravustukseen?

Ravustukseen Suomessa tarvitaan yleensä kaksi lupaa: valtion kalastonhoitomaksu ja vesialueen omistajan lupa. Kalastonhoitomaksu on pakollinen kaikille 18-64-vuotiaille, jotka harjoittavat ravustusta muulla kuin pilkillä tai mato-ongella. Tämä maksu on valtakunnallinen ja se oikeuttaa kalastamaan yhdellä vavalla kaikkialla Suomessa, mutta ravustukseen tarvitaan aina lisäksi vesialueen omistajan lupa.

Vesialueen omistajan lupa voi olla joko henkilökohtainen tai ryhmälupa. Luvat ovat usein vesistökohtaisia ja niiden hinnat vaihtelevat alueittain. Lupia myyvät usein paikalliset kalastuskunnat, osakaskunnat tai kaupungit ja kunnat. Joillakin alueilla on myös erityisiä rajoituksia tai kieltoja ravustukseen liittyen, erityisesti jokirapujen suojelemiseksi. Näistä rajoituksista on hyvä ottaa selvää etukäteen paikalliselta ELY-keskukselta tai kalastusalueelta.

Millaiset varusteet tarvitaan ravustukseen?

Ravustuksen perusvälineistöön kuuluu mertoja, syöttejä sekä muita apuvälineitä. Merrat ovat yleisimpiä ravustusvälineitä, ja niitä on saatavilla erilaisia malleja. Perinteisten havasmertojen lisäksi nykyään käytetään paljon muovisia tai metallisia mertoja, jotka ovat kestäviä ja helppokäyttöisiä. Mertoihin tarvitaan myös köysi ja koho, jotta ne löytyvät helposti vedestä.

Syöttinä ravustuksessa käytetään yleisimmin kalaa, kuten särkeä tai lahnaa. Myös pakastesiika tai muut kalat toimivat hyvin. Syötin tulisi olla tuoretta tai hyvin säilytettyä, sillä ravut ovat tarkkoja ruokansa laadusta. Muita tarpeellisia varusteita ovat ämpäri tai säilytysastia saaliille, hanskat rapujen käsittelyä varten sekä vene, jos ravustus tapahtuu syvemmässä vedessä. Aloittelijalle riittää muutama merta ja perusvarustus, mutta kokemuksen karttuessa välineistöä voi laajentaa tarpeen mukaan.

Miten rapujuhlat järjestetään perinteisesti?

Suomalaiset rapujuhlat eli rapukestit ovat kesän ja alkusyksyn perinteinen juhla, jossa yhdistyvät herkullinen ruoka, juoma ja iloinen tunnelma. Perinteisesti rapujuhlissa tarjoillaan keitettyjä rapuja, jotka maustetaan tillillä. Rapujen lisäksi pöydässä on usein voita, tilliä, paahtoleipää ja erilaisia dippejä, kuten limemajoneesia. Juomana nautitaan tyypillisesti kylmää olutta tai snapsia, ja juhliin kuuluu myös rapujuomalaulut.

Kattaus on tärkeä osa rapujuhlia. Pöytä koristellaan usein punaisilla kreppipaperilla tai punaisilla lautasliinoilla, ja koristeena käytetään tillinoksia. Jokaiselle vieraalle katetaan rapuveitsi, sorminäpit ja rapujen kuorien keräämistä varten erillinen astia. Rapujen syöminen on taidetta, joka opetellaan – ensin irrotetaan sakset, sitten kuoritaan pyrstö ja nautitaan muu liha. Merimakasiinissa rapujuhlien vietto onnistuu vaivattomasti ravintolan tarjoaman valmiin rapumenun äärellä, joka sisältää ravut sekä muut herkut alku-, pää- ja jälkiruokineen.

Rapukauden tärkeimmät tietopaketti

Rapukauden tärkeimmät tietopaketti sisältää kaiken olennaisen tiedon rapukauteen valmistautuvalle. Rapukausi alkaa heinäkuun 21. päivänä kello 12 ja jatkuu lokakuun loppuun. Ravustukseen tarvitset kalastonhoitomaksun ja vesialueen omistajan luvan. Suosituimmat ravustusmenetelmät ovat mertapyynti ja ravustus syöttikoukuilla. Vastuullinen ravustaja huomioi aina lajien rauhoitusajat ja vapauttaa alamittaiset yksilöt takaisin veteen.

Merimakasiini tarjoaa rapukaudella herkullisia rapuaterioita, jotka tekevät rapujen nauttimisesta vaivatonta. Heinäkuun 24. päivästä alkaen voit nauttia suomalaisista täpläravuista, joita on saatavilla päivittäin viiden euron kappalehintaan saatavuuden mukaan. Tarjolla on myös täydellinen kolmen ruokalajin rapumenu 58 euron hintaan, johon sisältyy ravut, pääruokana paistettu kotimainen taimen sekä jälkiruoka. Suuremmille seurueille suosittelemme pöytävarausta etukäteen, jotta voimme varmistaa riittävän rapujen saatavuuden.

Muista aina seurata paikallisia ohjeistuksia ja määräyksiä ravustukseen liittyen, sillä ne voivat vaihdella alueittain. Vastuullinen ravustus ja rapujen nauttiminen ovat tärkeä osa suomalaista ruokaperinnettä, jota haluamme yhdessä vaalia myös tuleville sukupolville.