Suomessa joululounaskausi käynnistyy ravintoloissa tyypillisesti marraskuun puolivälissä ja jatkuu jouluaattoon asti. Suuremmat ravintolat aloittavat sesongin usein aikaisemmin, jo marraskuun alusta, kun taas pienemmät ravintolat saattavat avata joululounastarjoilunsa vasta joulukuun alussa. Sesongin pituus ja ajankohta vaihtelevat ravintolan tyypin, sijainnin ja perinteiden mukaan. Suosituimpien paikkojen joululounaspöydät täyttyvät nopeasti, joten varauksen tekeminen hyvissä ajoin on suositeltavaa.
Milloin joululounaskausi alkaa ravintoloissa?
Joululounaskausi alkaa Suomen ravintoloissa yleensä marraskuun puolivälissä ja kestää joulukuun loppupuolelle. Monissa ravintoloissa joululounaita tarjoillaan arkipäivisin, kun taas viikonloppuisin saattaa olla tarjolla laajempi joulupöytä. Kauden alkamisajankohta vaihtelee ravintolan tyypin mukaan – suuret hotellit ja ketjuravintolat aloittavat usein aikaisemmin kuin pienemmät yksityiset ravintolat.
Vuosittaiset vaihtelut ovat myös tavallisia, sillä ravintolat saattavat mukauttaa joululounaskauden alkua kysynnän ja resurssien mukaan. Yritystilaisuudet ovat merkittävä osa joululounaskautta, minkä vuoksi monet ravintolat aloittavat tarjoilun hyvissä ajoin marraskuussa vastatakseen yritysten pikkujoulukysyntään.
Miten joululounaskauden ajankohta vaihtelee eri puolilla Suomea?
Joululounaskauden ajoituksessa on havaittavissa alueellisia eroja Suomessa. Pääkaupunkiseudulla kausi käynnistyy yleensä aikaisemmin, usein jo marraskuun alkupuolella, johtuen suuremmasta kysynnästä ja kilpailusta. Helsingin ravintoloissa joululounastarjoilut alkavat tyypillisesti ennen muuta maata, ja kausi on usein myös pidempi.
Pienemmillä paikkakunnilla joululounastarjoilu alkaa tyypillisesti myöhemmin, usein vasta joulukuun alusta, ja kausi saattaa olla lyhyempi. Pohjois-Suomen turistikohteissa, kuten Lapissa, joulusesonki voi olla pidempi ja alkaa aiemmin matkailijamäärien vuoksi. Rannikkokaupungeissa, kuten Turussa ja Oulussa, joululounastarjoilun alkamisajankohta sijoittuu usein pääkaupunkiseudun ja pienempien paikkakuntien välimaastoon.
Kuinka paljon etukäteen joululounas kannattaa varata ravintolasta?
Joululounaan varausaika riippuu useista tekijöistä, mutta yleissääntönä suosituimmissa ravintoloissa varaus kannattaa tehdä 4-6 viikkoa etukäteen. Pääkaupunkiseudulla ja suosituissa ravintoloissa varaus on hyvä tehdä jopa 2-3 kuukautta aikaisemmin, erityisesti jos kyseessä on suurempi ryhmä tai tietty päivä kuten perjantai.
Vähemmän tunnetuissa ravintoloissa tai arkipäiville voi saada pöydän lyhyemmälläkin varoitusajalla, mutta joulusesonki on ravintola-alan kiireisintä aikaa. Varausta tehdessä kannattaa huomioida ryhmän koko, haluttu viikonpäivä ja kellonaika, sekä ravintolan sijainti ja suosio. Erikoistoiveet, kuten tietty pöytä tai ruokavaliorajoitteet, ovat yleensä helpompi toteuttaa, kun varaus tehdään hyvissä ajoin.
Mitä eroa on joululounaalla ja joulupöydällä ravintoloissa?
Joululounaan ja joulupöydän välillä on merkittäviä eroja sekä tarjoilutyylissä että sisällössä. Joululounas on tyypillisesti arkipäivisin tarjottava, suppeampi kokonaisuus, joka on suunniteltu sopimaan lounasaikaan. Se on yleensä edullisempi ja sisältää valikoiman perinteisiä jouluruokia, mutta vähemmän vaihtoehtoja kuin täysi joulupöytä.
Joulupöytä puolestaan on laajempi kokonaisuus, joka vastaa perinteistä suomalaista jouluateriaa. Se sisältää runsaamman valikoiman alkupaloja, pääruokia ja jälkiruokia, ja sitä tarjotaan usein iltaisin sekä viikonloppuisin. Joulupöytä on yleensä hinnaltaan korkeampi ja tarjoaa elämyksellisemmän kokemuksen kuin joululounas. Monet ravintolat tarjoavat molempia vaihtoehtoja joulusesongin aikana vastaten erilaisiin tarpeisiin ja budjetteihin.
Mitkä ovat perinteiset suomalaiset joululounastarjoilut ravintoloissa?
Suomalaisten ravintoloiden joululounailla nähdään perinteisesti laaja valikoima kotimaisia jouluherkkuja. Kinkku on joululounaan keskiössä, ja sen seurana tarjotaan tyypillisesti erilaisia laatikoita kuten lanttu-, porkkana- ja perunalaatikkoa. Kalaruoat ovat myös olennainen osa joululounasta – gravlohta, silliä, siikaa ja savustettua kalaa löytyy lähes jokaisesta joulupöydästä.
Rosolli punajuurisalaatti ja erilaiset sienisalaatit kuuluvat perinteisiin alkuruokiin. Jälkiruoissa suosittuja ovat riisipuuro, luumurahka, piparkakut sekä erilaiset jouluiset leivonnaiset kuten joulutortut. Joululounaan juomatarjontaan kuuluu usein glögi, kotikalja ja jouluoluet. Monet ravintolat tuovat joululounaalle omat erikoisuutensa ja alueelliset perinneruoat, mutta perusrunko noudattaa yleensä näitä perinteitä.
Joululounaskauden suunnittelu Merimakasiinissa
Suunnittelemme joululounaskautemme huolellisesti Merimakasiinissa, jossa yhdistämme perinteiset suomalaiset jouluruoat merellisiin erikoisuuksiimme. Sijaitsemme Hietalahdenrannassa, aivan Helsingin keskustan tuntumassa, ja Merimakasiinin joululounas Helsingissä on tunnettu erityisesti tuoreista kala- ja äyriäisherkuista, jotka täydentävät perinteistä joulupöytää.
Koska joululounaskautemme on erittäin suosittu, suosittelemme tekemään varaukset hyvissä ajoin, mieluiten 1-2 kuukautta etukäteen. Erityisesti joulukuun perjantait ja viikonloput täyttyvät nopeasti. Merellisessä ympäristössämme nautittu joululounas tarjoaa ainutlaatuisen elämyksen, jossa perinteet kohtaavat raikkaat merenelävät ja satamamaiseman tunnelman. Suuremmille ryhmille tarjoamme myös mahdollisuuden räätälöityihin joululounasjärjestelyihin toiveiden mukaan.
Joululounas Merimakasiinissa on monille toistuva perinne, joka yhdistää sesongin parhaat raaka-aineet ainutlaatuiseen tunnelmaan. Tervetuloa nauttimaan merellisestä joulusta kanssamme!