Miten syödään rapuja oikein?

Rapumenu

Rapujen nauttiminen on taito, joka vaatii oikeaa tekniikkaa ja välineitä. Perinteisessä suomalaisessa tavassa rapu käsitellään systemaattisesti: ensin irrotetaan sakset ja jalat, sitten poistetaan pyrstöpanssari ja nautitaan herkullinen pyrstöliha. Tärkeää on myös imeä maku päästä ja saksista. Rapujen syöminen on sosiaalinen tapahtuma, johon kuuluvat olennaisesti oikeat työkalut, rapulaulut ja snapsit. Nautinnollinen rapukokemus syntyy, kun tuntee oikeat tekniikat ja kunnioittaa perinteitä.

Miten syödään rapuja oikein?

Rapujen syöminen on yhtä paljon taidetta kuin tekniikkaa. Aloita pitämällä rapua selkäpuoli ylöspäin ja irrota sakset kiertävällä liikkeellä. Saksista imetään ensin maku ja sitten rikotaan kuori saadaksesi lihan. Seuraavaksi käännä rapu vatsapuoli ylöspäin, tartu pyrstöön ja kierrä se irti. Poista pyrstöpanssarin keskellä kulkeva suoli vetämällä se varoen pois. Pyrstölihan saat ulos puristamalla pyrstöä kevyesti reunoilta. Muista myös nauttia ravun ”poskista” eli pään sivuilla olevasta lihasta sekä mäti, jos sitä on.

Rapujen syöminen ei ole kiireinen prosessi – se on nautiskelua ja seurustelua. Varaa aikaa ja nauti ateriastasi rauhassa. Kokeneimmat rapujen ystävät ovat kehittäneet oman tekniikkansa, jolla he saavat kaiken herkullisen lihan talteen vaivattomasti.

Mitä välineitä rapujen syömiseen tarvitaan?

Rapujen syöminen vaatii oikeat välineet nautinnollisen kokemuksen varmistamiseksi. Tärkeimmät työkalut ovat rapuveitsi, jolla avaat kuoren ja poistat suolen, sekä rapuhaarukka tai -pihdit, joilla nostat lihan kuoresta. Lisäksi tarvitset suuren lautasen rapuja varten, pienemmän lautasen kuorille, sormikulhon sormien huuhteluun aterian aikana sekä runsaasti serviettejä, sillä rapujen syöminen on tunnetusti sotkuista puuhaa.

Kattaukseen kuuluu myös rapuhattu, joka on perinteinen osa rapujuhlia. Lasit snapseille ja oluelle ovat myös olennainen osa kokonaisuutta. Monet ravintolat tarjoavat valmiit raputarvikkeet, ja meillä Merimakasiinissa pidämme huolen siitä, että kaikki tarvittava on käytettävissäsi, kun tulet nauttimaan rapuherkuista.

Miten rapujuhlia vietetään Suomessa?

Rapujuhlat ovat suomalaisessa ruokakulttuurissa erityinen perinne, jota vietetään tyypillisesti elokuun pimenevissä illoissa. Pöytä katetaan näyttävästi: värikkäät paperikoristeet, rapuhatut osallistujille ja lyhtyjen valo luovat tunnelmaa. Juomana tarjoillaan usein kylmää olutta ja maustettua akvaviittia tai snapsia. Juomalaulut ja maljojen kohotukset kuuluvat olennaisesti juhlaan – ”Helan går” on yksi tunnetuimmista rapulauluista.

Rapujuhlien etikettiin kuuluu tietty rentous yhdistettynä perinteiden kunnioittamiseen. Snapsilasit kohotetaan yhdessä, lauletaan ja sitten maistellaan rapuja huolellisesti. Keskustelu, nauru ja yhteinen nautiskelu tekevät illasta erityisen. Monet jatkavat perinteitä kotonaan, mutta nykyään on myös suosittua nauttia rapuillallinen ravintolassa, jossa ammattilaiset hoitavat valmistelut.

Mistä kohdista rapua voi syödä?

Ravussa on useita syötäviä osia, joista pyrstö on tunnetuin ja helpoimmin lähestyttävä herkku. Pyrstölihasta löytyy suurin osa ravun lihasta ja se on maultaan makeaa ja mehevää. Saksista saa myös maittavaa lihaa, erityisesti isommista ravuista. ”Posket” eli pään sivuilta löytyvät pienet lihapalat ovat todellista herkkua, vaikka niiden löytäminen vaatiikin hieman harjaantumista.

Naarasravuista löytyy usein mätiä, joka on monien mielestä erityinen herkku. Ravun ”maksaa” eli ruskeaa massaa voi myös syödä, joskin maku jakaa mielipiteitä. Sen sijaan ravun suoli, joka kulkee pyrstön keskellä tummana viivana, tulee ehdottomasti poistaa ennen syömistä. Samoin kidukset eivät ole syötävää materiaalia. Lopulta on makuasia, kuinka perusteellisesti ravun eri osat haluaa tutkia – kokeneimmat rapujen ystävät osaavat hyödyntää pienimmätkin syötävät palat.

Milloin on paras rapukausi Suomessa?

Suomen rapukausi alkaa virallisesti heinäkuun 21. päivä kello 12 ja jatkuu lokakuun loppuun saakka. Parhaimmillaan rapujen saatavuus on kuitenkin elo-syyskuussa, jolloin järjestetään perinteisesti myös suurin osa rapujuhlista. Suomessa nautitaan pääasiassa kahta rapulajia: jokirapua, joka on alkuperäinen suomalainen laji, sekä täplärapua, joka on tuotu Pohjois-Amerikasta ja yleistynyt vesistöissämme.

Täplärapu on nykyään yleisin Suomessa nautittava rapulaji jokiravun kannan kärsittyä rapurutosta. Rapukauden alussa, heinä-elokuussa, rapujen kuori on usein kovempi, mikä tekee niistä hieman haastavampia syödä mutta maun kannalta erinomaisia. Meillä Merimakasiinissa tarjoamme heinäkuun 24. päivästä alkaen tuoreita suomalaisia täplärapuja, ja juuri nyt on oikea aika nauttia tästä kausiruoasta täydellä sydämellä!

Rapuherkun tärkeimmät vinkit ja perinteet

Onnistuneen rapukokemuksen takaamiseksi on hyvä muistaa muutama keskeinen vinkki. Ensinnäkin, rapujen syöminen on sosiaalinen tapahtuma – nauti siitä rauhassa ja seurassa. Älä kiirehdi, vaan arvosta jokaista palaa. Tilaa riittävästi rapuja, yleensä 5-10 kappaletta henkeä kohden on sopiva määrä. Meillä voit nauttia ravuista sekä pienemmissä että isommissa seurueissa.

Perinteiden ylläpitäminen tekee rapujuhlasta aidon – rapuhatut, koristeet ja snapsit kuuluvat asiaan. Rapulaulut nostavat tunnelmaa ja ovat osa kokemuksen kokonaisvaltaisuutta. Käytännön vinkkeinä: harjoittele tekniikka ensin yhdellä ravulla, käytä sormia rohkeasti mutta pese ne välillä sormikulhossa, ja muista, että rapujen syömiseen kuuluva sotkuisuus on osa hauskuutta!

Rapujen nauttiminen on suomalaisen ruokakulttuurin keskeisiä sesonkielämyksiä, jossa yhdistyvät herkullinen ruoka, yhteisöllisyys ja vuodenaikojen kunnioittaminen. Kun opettelet oikean tekniikan ja annat itsellesi aikaa nauttia, voit kokea täydellisen rapuillallisen kaikilla aisteilla – olipa se sitten kotona tai meillä Merimakasiinissa meren äärellä, jossa tuoreet merenelävät ovat erikoisalaamme.